Digitális transzformáció – céged kommunikációs jövője a tét!

Digitális transzformáció – nem egyszer hallottad már gondolom, a csapból is ez folyik, nem véletlen: enélkül nem lehet versenyképesnek maradni a mai világban. Különösen a pandémia árnyékában, amikor annak, aki nem kapcsolt gyorsan, komoly terheket jelentett az új munkavégzési paradigmára történő átállás. 

De mit is jelent a digitális transzformáció? És mi van abban az esetben, ha eddig azért nem fogtál bele, mert netán tartasz az új technológiáktól vagy nem is tudod, kihez fordulhatsz tanácsért? Cikkünkben megmutatjuk, milyen egyszerű, nagyszerű és jövedelmező lehet a digitális transzformáció! 

Digitális transzformáció – nem ördögtől való dolog

A fogalom alatt csupán azt értjük, hogy átállunk olyan, a munkafolyamatainkat segítő eszközökre, amelyek az interneten és a számítástechnikán alapulnak, nem pedig analóg módon működnek. A telekommunikáció esetében számos olyan digitális lehetőség elérhető, amellyel könnyebbé, hatékonyabbá, átláthatóbbá és – talán a legfontosabb ebben a szegmensben – biztonságosabbá tehetjük az ügyfeleinkkel és a munkatársainkkal való kommunikációt. Gondoljunk csak a régi telefonos központokra, amelyeket most már sorra kiváltják a virtuális, felhő alapú telefonközpontok. 

digitális transzformáció

Kérdéseid igen, kétségeid ne legyenek

Sokan félve nézik a világ egyre erősödő digitalizációját. Ügyfeleinktől sorra érkeznek a kérdések ezzel kapcsolatban, pl. “Biztonságos-e egyáltalán a felhőalapú munkavégzés?”, “Nincs most nagyon pénzem, a digitális transzformáció biztosan drága mulatság?” vagy akár arra vonatkozóan, hogy “Nem is tudom, hogyan álljak neki, nem nagyon bonyolult egy ilyen rendszer bevezetése?” Az igazság az, hogy az analóg munkakörnyezetről való átállás sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint gondolnád! Ráadásul lépésekben történhet mindez, így pont akkorát tudsz lépni, amekkorát szeretnél. És ami a biztonságot illeti: A felhőben lesznek csak igazán biztonságban az adataid! Több olyan funkcióval is rendelkeznek ezek a rendszerek, amelyek biztonsági mentések és más adatvédelmi funkciók mellett még azt is garantálják, hogy mindig csak a jogosult munkatárs férjen hozzá az adatokhoz, hívásokhoz! 

A digitális transzformáció esetében túl sok az előny, túl kevés a hátrány

Arra a kérdésre, hogy “Biztosan kell ez nekem? Nem maradhatna minden úgy, ahogy eddig volt?” pedig egyértelmű a válasz: Ha versenyképes céget és elégedett ügyfeleket szeretnél, akkor válts most digitális technológiára! A jövőben nem tudsz majd sikeres lenni körülményes munkafolyamatokkal, elégedetlen ügyfelekkel, elveszett információkkal! Ellentétben ha nyitsz az új felé, az az egész céged számára pluszt fog jelenti: Marketing, ügyfélelégedettség, az összes létező folyamat elemzése, optimalizálása… Ezáltal pedig csökkennek a költségek is. 

Olyan teljesítménynövelő és egyben tehermentesítő hatása lesz a digitális transzformációnak, amiről eddig álmodni sem mertél! Céged működése végre áttekinthető, tervezhető és igazán hatékony lehet! Ráadásul nem számít majd, hogy fizikailag hol vagy, hiszen ezek a rendszerek hatalmas szabadságot adnak neked és munkatársaidnak is. És azt ugye mindenki tudja, hogy az elégedett munkatárs a cég sikerének záloga! 

Ennyi előny mellett nem érdemes tovább kételkedni. Inkább csapj bele te is, és nézd meg, mi kell és mit lehet tenni annak érdekében, hogy a te vállalkozásod is a digitális szolgáltatások segítségével sikeres lehet a piacon! 

digitális transzformáció

Első lépés: Belső transzformáció 

Még pár évvel ezelőtt is sokan úgy vélték, hogy az átállás irányítása IT szakemberek feladata kell, hogy legyen. Pedig sokkal inkább arról van szó, hogy üzleti stratégia kérdése! Kell tehát olyan ember, aki velejéig ismeri a cég működését, a munkafázisokat, a problémákat, de a munkavállalókat és az ügyfeleket is. A változásokat neki kell irányítania, hiszen az, hogy át szeretnétek állni, ilyen szempontból kevésbé technikai kérdés, mint elsősorban üzletvezetési vagy stratégiai döntés. 

Második lépés: Priorizálj, enélkül nem megy!

A céged minden folyamatát egyszerre áttenni egy másik technológiára, nem egyszerű, hiszen ez új munkafolyamatokkal jár, a kollégákat is be kell avatni és a mindennapos feladatok mellett pont ez nem hiányzik még a nyakadba. 

Ezért érdemes azokat a területeket azonosítani, ahol a legnagyobb szükség van a változtatásra. Általában magától kirajzolódik az út, ha kiválasztottad, hogy merre indulsz el. Ha pl. a Home Office opciót szeretnéd kiépíteni cégednél, akkor itt találsz segítséget, hogyan tudod pár nap alatt, gyorsan és hatékonyan megtenni.

Ha megvan a fontossági sorrend, jöhet a konkrét tervezés, a döntések elfogadtatása és a projekt átültetése a gyakorlatba!

digitális transzformáció

Harmadik lépés: Kérj segítséget a digitális transzformációhoz! 

Még ha jártás is vagy a digitális technológiák terén, érdemes szakemberek segítségét kérni. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert a személyre szabás, a legjobb ár-érték-arány és a megvalósítás minősége és fenntarthatósága is múlhat azon, hogy sikeres lesz-e a digitális transzformáció! Gondolj csak bele: Annyi melód van amúgy is, annyi minden van a nyakadon és közben az éjszakáid arra mennek rá, hogy megpróbálod összehasonlítani a különböző szállítók eszközeit, netán azon vagy, hogy megértsd az összes létező lehetőség előnyeit és hátrányait… Emberfeletti falat lenne mindezt szaksegítség nélkül megcsinálni, és már csak anyagilag sem érdemes, hiszen egyáltalán nem drága befektetésről van szó! 

Ha megvannak a konkrét igények, akkor mehet a konkrét munka is. Az, hogy pontosan milyen lépések, technológiák és eszközök szükségesek, az a cégedtől függ. Viszont egyet biztosan tudunk mondani: A végén azon fogsz morfondírozni, hogy vajon miért nem léptél előbb, és hogy mitől féltél ennyire!

digitális transzformáció

Negyedik lépés: Egyik lépést a másik után a digitális transzformáció felé

A digitális transzformáció nem olyasvalami, amit egyszer megrendelünk, telepítünk és kész. Sőt. Ez igazából egy örökké tartó folyamat, nem csak azért, mert folyamatosan változik a technikai világ, és sorra születnek új lehetőségek és trendek, hanem azért is, mert mindig van mit finomítani, optimalizálni a rendszeren. De ez benne a szép, hiszen eldöntheted, hogy ma mi az, ami neked belefér, mi az, amire a leginkább szükséged van, és ha ezt a dolgot megvalósítottad, jöhet akár a következő lépés. Pl. a legtöbb cégnél az első transzformációs lépés a felhőalapú szolgáltatásokra való átállás. Utána jöhetnek mindenféle kiegészítések és ráadások, azokban viszont ismét érdemes lehet IT szakemberekre, tanácsadókra támaszkodni!

Kis lépés neked, hatalmas ugrás a céged életében

Láthatod, hogy a digitális transzformáció egyrészt tényleg nem olyan nagy ügy, mint pl. a holdra szállás volt, másrészt nem kell egyszerre tudni és megcsinálni mindent. Elég, ha jól átgondolod, milyen lenne számodra és cégednek az optimális munkafolyamat, aztán akár tőlünk, akár más helyen segítséget kérhetsz a gördülékeny, gyors és – ígérjük!! – fájdalommentes digitális transzformációhoz. 

További érdekességeket a cégek digitális transzformációjához ebben a cikkben találsz.

Várunk téged is a felhőben!

digitális transzformációt

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések