Minden, amit az IP telefon működéséről tudnod kell

A modern világ egyik legnagyobb vívmánya kétségtelen az internet. Számos területen ma már szinte elképzelhetetlen, hogy nélküle dolgozzunk, kommunikáljunk. Ez a telefonálásra is egyre inkább igaz: Az IP telefon működése révén meghódította nem csak a magánháztartásokat, de a versenyszférát is. 

Hogy mi pontosan ez az IP telefon, hogyan működik, milyen funkciói és előnyei vannak, illetve mennyire egyszerű bekötni – ez mind a mostani cikkünkből kiderül. Hozz magadnak egy kávét, helyezd magad kényelembe és gyere velünk a felhőbe, hiszen ott várnak a legnagyobb lehetőségeid! 

IP telefon vs. hagyományos telefon

IP telefon működése

Az IP telefon olyan telefon, amely közvetlenül az internetre csatlakozik, és a hívásokat a Voice over IP (VoIP) technológia segítségével továbbítja. A gyakorlatban az IP-telefonnal való telefonálás – akár vezeték nélküli, akár vezetékes – alig különbözik a hagyományos telefonokkal való telefonálástól. A különbség a klasszikus készülékekhez képest az, hogy a telefon a SIP protokollon keresztül közvetlenül csatlakozik telefonos szerverekhez vagy a helyi telefonrendszerhez. A hangot közvetlenül a telefonban digitalizálják, és sok kis adatcsomagra bontva küldik el az internetprotokollon (IP) keresztül.

Ha foglalkoztál már az IP telefon fogalmával, működésével, akkor biztosan találkoztál már a VoIP fogalmával is. A VoIP telefon is IP telefon, viszont előbbi “csak” a hangátvitel módjára (Voice over Internet Protocol), míg az IP telefon az egész internetes telefonálási infrastruktúrára vonatkozik. Azaz: sokkal több funkciót és lehetőséget rejt magában, pl. több melléket, több telephelyet, több ügyfelet, több boldog munkavállalót, stb. Ja, és több pénzt a cégednek, ugye.

Annak ellenére, hogy van tehát különbség a kettő között, a köznyelven, de még a szolgáltatók esetében is egyre inkább a VoIP kifejezés terjed el, pl. amikor VoIP szolgáltató választásról beszélünk.

De mielőtt belevágunk az összes létező előnyébe, funkciójába és a bekötés részleteibe, nézzük meg, honnan ered az IP telefon, és hogy milyen fejlődésen ment keresztül. 

Hol volt, hol nem volt…

Volt egyszer egy VoIP

IP telefon működése

Az IP-telefon nem egy új hóbort vagy trend, hanem már az 1990-es évek óta létezik. A terminálok piacán eddig azért játszottak csekély szerepet, mert amikor a 2000-es években megkezdődött a teljes IP-re való átállás, a routergyártók gyakorlatilag mindenféle telefoncsatlakozóval felszerelték készülékeiket, legyen az analóg, ISDN, DECT vagy IP. Ez azt jelentette, hogy a felhasználók egyszerűen hibrid telefonként tovább használhatták régi készülékeiket, és a modern IP-telefonokra – amelyek akkor funkcióbeli korlátozást jelentettek – nem nagyon volt szükség.

Csak fokozatosan jelentek meg drága bővítőkártyák, amelyek alkalmassá tették a már meglévő telefonrendszereket az IP-telefonok használatára. A lassú elterjedés egyik oka az volt, hogy az IP-telefónia egyik fő előnye, nevezetesen a HD-telefóniának köszönhető magas hangminőség, nem valósult meg – mivel ehhez mindkét résztvevőnek VoIP-kapcsolattal és HD-képes végberendezéssel is rendelkeznie kell. És ez jó ideig csak elszigetelt esetekben volt így. 

Lassan, de biztosan viszont a VoIP vált telefonálási szabvánnyá, és minden szolgáltató átállította kapcsolatait az internetes telefonálásra. Így egyre nagyobb teret kapott az IP telefon, hiszen most már a helyi telefonrendszerek csak IP-alapú telefonokat támogatnak, a felhőben lévő telefonrendszerek pedig eddig is a VoIP-telefóniát használták. 

Nézzük tehát, hogyan is működik az IP telefon! 

Minden út a felhőbe vezet

IP telefon működése

Először is térjünk ki egy kicsit az IP telefonok kinézetére. Az alapvető felhasználói felülete nem különbözik az analóg telefonokétól: vannak rajta tárcsázógombok, funkciógombok, … Vannak azonban működésbeli különbségek. Ezek a telefonok sokkal több funkcióval, nagyobb kijelzővel és modelltől függően más különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. Vannak olyan IP telefonok, amelyek képeket is tárolnak pl. a címjegyzékben, vannak, amelyek az időjárást mutatják nekünk (hátha nincs ablaka az irodánknak, amelyen kinézhetnénk) vagy olyanok is vannak, amelyek a bejövő e-maileket figyelik. 

A telefon beállításait és különösen a készülék alapbeállításait egyébként a legtöbb esetben közvetlenül a telefon webes felületén keresztül végezhetők el, de számos funkció természetesen magán a készüléken is kényelmesen beállítható és kezelhető. 

Az IP telefon működése 

VoIP és IP telefon

Most viszont tényleg nézzük meg, miképpen jön létre a hívás ezekkel a telefonokkal.

Az IP-telefonnal való kapcsolat létrehozása mindössze néhány lépésből áll: 

  • Először az IP-telefon a beszélgetőpartner „címét” tartalmazó híváskérést küld a VoIP-szolgáltatónak, amelynek szervere továbbítja a kérést a célállomásnak. 
  • A kapcsolat létrejötte után a hívott félnél csörög a telefon (igen, ezért azt is tudja ez az okos), a hívó fél hallja a tipikus hívásjelzést (hacsak nem teljesen süket).
  • Ha a hívott fél válaszol, az információcsere ismét megtörténik, két hangfolyam (mindkét irányban egy-egy) jön létre, a hívás tehát (legalábbis ami a működést illeti) sikeres volt.

Összegezve: Az egész telefonálási kommunikáció a felhőben zajlik, az internet pedig az üzenet közvetítője.

És mi kell ahhoz, hogy IP telefont használhass? 

Nem sok, igazából csak pár “apróságra” lesz szükséged, mégpedig:

  • egy modern VoIP hálózatra,
  • megfelelő sávszélességre,
  • egy megfelelő routerre,
  • valamint szünetmentes áramforrásra.

A többit a szolgáltató intézi: Készüléket hoz, beköti a szükséges eszközöket, megcsinálja a konfigurációt. Neked csak annyi lesz a dolgod, hogy hátradőlve figyelsz és pár perc múlva már te magad is élvezheted az új – sokkal jobb – rendszert. 

Ha nem hiszed el, hogy ennyire egyszerű, akkor nézd meg ezt a videót: 

IP telefon bekötése

Most, hogy megnéztük, hogyan működik a dolog, érdekelhet, hogy vajon milyen funkciókkal rendelkezik az IP telefon, mondjuk a hagyományos készülékekhez képest.

Az IP telefon működéséről közelebbről avagy: funkciók, amelyek kelleni fognak neked

IP telefon működése

Az IP telefon mindent is tud

A kényelmi funkciók közé tartozik például a némítás és a hívásfogadás, a hívásvárakoztatás, a híváscsere, a hívásátirányítás, a gyorshívó billentyűk, a telefonkönyv és a hívóazonosító. A kiváló minőségű készülékek olyan további funkciókat kínálnak, mint a telefonkonferencia, szabadon kiosztható funkcióbillentyűk, foglaltsági lámpamező (BLF), VPN-támogatás, jelszavas védelem és még sok más. De ez még nem minden! 

Funkciók a köbön

Sok modern IP-telefon egyre többféleképpen csatlakoztatható a készülékhez. A leggyakoribb csatlakozók például a beépített WiFi és Bluetooth, valamint USB, Ethernet és fejhallgató csatlakozók. Vannak olyan IP telefonok is, amelyek még memóriakártya-nyílással is rendelkeznek. Ez sokkal rugalmasabbá teszi a telefon használatát, hiszen a csatlakozható extráknak hála teljesen a saját igényeid szerint használhatod majd a készüléket. 

Bárhol, bármikor

Szintén a rugalmasságot növelő funkció az, hogy elméletileg bárhová magával vihetsz egy IP-telefont – ha van internetkapcsolat, akkor csatlakoztathatod a telefont, és úgy telefonálhatsz, mintha otthon vagy az irodában lennél. Így például a Home Office is simán megoldható, hiszen arra is léteznek beállítások, hogy akár több telephelyről, több mellékkel dolgoztak, a saját négy fal között se kelljen lemondani a minőségi kommunikációról.

El-kép-esztő 

Az IP-telefonok is egyre inkább kihasználják a modern képernyőtechnológia nyújtotta lehetőségeket. Ma már vannak például olyan IP-telefonok, amelyek érintőképernyője ragyogó színekben pompázik, és amelyek mérete egy tabletre emlékeztet, és amelyeken a szöveg mellett nagy felbontású képek vagy videós megbeszélések is megjeleníthetők. Ez lehetővé teszi, hogy videohívás közben is normálisan dolgozhasson a számítógépén, miközben a másik fél mindig látja. De még a kisebb készülékekbe is általában viszonylag nagy felbontású színes kijelzőket építettek be, amelyeken a hívásinformációk sokkal jobban láthatók, mint a régi digitális kijelzőkön.

Fő a biztonság

A klasszikus telefonálással ellentétben az IP-telefonokon keresztül bonyolított telefonhívások titkosíthatók. A biztonsági protokollok ugyanis képesek titkosításra, és kódolni tudják a hangjeleket a szolgáltató és az IP-telefon, illetve két IP-telefon közötti úton.

Végre megértjük egymást

A hang digitalizálása a megfelelő kódekbe már a telefonban megtörténik, ezáltal pedig kevesebb az interferencia és javul a hívás minősége. Igen, végre megértjük egymást, nem szakad meg a vonal, és akkor is halljuk tisztán a másikat, ha éppen egy amerikai Starbucksban szürcsöli a kávéját. 

Egyszerű, mint az Egyszeregy

Ennyi funkció és lehetőség mellett felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire bonyolult egy ilyen rendszert kiépíteni, beállítani és üzemeltetni. Van egy jó hírünk: egyáltalán nem bonyolult! Az egész technológia kifejezetten felhasználóbarát, és az IP-telefonok konfigurácója legtöbbször a böngésző felhasználói felületén történik. A beüzemelésre visszatérve csak annyi, hogy kicsit lejjebb kifejtjük majd, mennyire gyors és egyszerű. 

Stressz? Milyen stressz? 

A legtöbb munkahelyen előfordul, hogy elvesznek üzenetek, hogy nem érjük el azt, akit kell, hogy nem értjük tisztán, mit akarnak tőlünk, megszakad a vonal (persze, mindig pont rosszkor), illetve hogy a nagy logisztika miatt nem tudjuk garantálni az ügyfélelégedettséget. Na, ennek vége, ha az IP-telefonálás mellett döntesz. Minden lehetséges opciót megtervezhetsz, és beállíthatsz, mindegy, hogy hány mellékkel, teleppel és munkavállalóval rendelkezel és teljesen független attól, hogy home office-ban vagytok, vagy bent az irodában. Végre a munkára tudtok majd fókuszálni, és végre jó lesz a kommunikációtok. 

Kicsi nagy befektetés 

Talán a legnagyobb előnyt a végére hagytuk. No, nem azért, mert nem lenne fontos, hanem azért, mert szeretnénk hangsúlyozni, hogy az IP-telefonálás bevezetése nem arról szól, hogy lebontunk egy egész épületet és méregdrága generálkivitelezőkkel újraépítjük. Az egész pár ezer forintos költséget jelent, ugyanis fix havidíjas konstrukciókkal dolgozunk, így váratlan kiadások sem lesznek majd. Ha pedig tönkremenne valami, akkor mi felelünk a készülék javításáért, cseréjéért, ami minden esetben ingyenes! 

IP telefon működése révén tuti szintlépés, nem csak a munkahelyen 

IP telefon működése

Láthatod, hogy nem túlzás, amikor azt mondjuk, hogy az IP telefon hatalmas előnyökkel jár. Ez vonatkozik egyformán az irodai és az otthoni munkavégzésre is! A Covid alatt láttuk, mennyire számít a rugalmasság, a jó kommunikáció… és az IP telefon lehetővé teszi minden cég számára, hogy gyorsan alkalmazkodni tudjon, sőt, versenyelőnyt varázsolhasson magának.

Ha szeretnél te is IP telefonálásra áttérni, akkor javasoljuk, vedd fel velünk a kapcsolatot, és beszéljük meg, mire van pontosan szükséged, illetve hogyan tudjuk a digitális technológiákkal hatékonyabbá tenni a folyamataitokat. Hiszen pontosan erről van szó: az IP telefonok segítségével végre hatékony és minőségi kommunikációt érünk el. Így elérheted, hogy a céged minden kolléga számára jó munkahely legyen és hogy az egész működésetek hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb legyen. 

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések