Hogyan tarthatod meg a fiatal munkavállalóidat?

Generációs különbségek kezelése hatékonyan

A fiatal munkavállalók megtartása egy aktuális és megoldandó kérdéskör kis-, és középvállalatoknál egyaránt. A munkavállalók, -különösen a fiatalabb korosztály- megtartásának kulcsa egy olyan vállalati kultúra kialakítása és ápolása, amelyet az emberek nem akarnak elhagyni. Könnyebb mondani, mint megtenni, nem igaz? A kérdés feléd az cégvezetőként vagy HR szakemberként, hogy meg tudod-e akadályozni, hogy a fiatal alkalmazottak elmenjenek? Következő cikkünkben összegyűjtöttünk pár tippet, amelyek segíthetnek a fiatal munkavállalók megtartásában!

Nem titok, hogy a fiatalok állandóan úton vannak, így egyik munkahelyről, a másikra mennek. Bár sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatal munkavállalók munkahelyükön való megtartása nagy kihívást jelent, számos egyszerű lépést lehet tenni a cél elérése érdekében.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rugalmasság, a pozitív visszajelzések, valamint a fejlődési lehetőségek a legfontosabb tényezők közé tartoznak, amelyek befolyásolják a Z generációs munkavállalók döntését, hogy egy vállalatnál maradjanak. Ha biztosítod, hogy a munkahelyi környezet megfeleljen ezeknek az igényeknek, akkor fiatal munkavállalóidat hosszú éveken át boldoggá és produktívvá teheted.

Ahogy a gazdaság kilábalt a Covid megszorításaiból, a munkaerőhiány hosszú távon is megjelent. A világjárvány előtt egyre nagyobb problémát jelentett, hogyan lehet megtartani a személyzetet. Hiány volt a csúcstechnológiai ágazatokban,- különösen a szoftverfejlesztés és az adatelemzés területén.

A Covid után azonban a hiány az egész nyugati gazdaságban elterjedt, és elkezdte súlyosan érinteni az olyan ágazatokat, mint a turizmus, a vendéglátás, a bárok, az éttermek, a szállodák és a kiskereskedelmi üzletek.

Felmérések szerint a turisztikai és vendéglátóipari ágazatban dolgozók több mint 40%-a nem tért vissza korábbi munkaadójához a járvány után. 15%-uk a szálláshely- és vendéglátóiparban, 27%-uk pedig más iparágban kezdett új életet. Úgy tűnik, hogy a váltás arra példa, hogy az emberek „cserélgetik” a munkahelyüket. A cégvezetők számára pedig a szakképzett munkaerő megszerzése és megtartása a kérdés.

A munkaerő megtartásának különböző módszerei

A legtöbb fiatal munkavállaló szeretne hosszú ideig a jelenlegi munkaadójánál maradni, de nem nagyon bízik abban, hogy ez megtörténik.

A Z generáció többsége azt mondja, hogy öt éven belül várhatóan elhagyja munkahelyét.

Íme pár módszer, ami hozzájárulhat a maradáshoz:

● tedd hatékonyabbá a jelentkezési és interjúztatási folyamatot,
● kínálj versenyképes fizetést és juttatásokat, beleértve a szakmai fejlődés lehetőségeit is,
● hozz létre támogató és együttműködő munkakörnyezetet,
● a világos elvárások és visszajelzések is fontosak a teljesítményről,
● ösztönözd a kommunikációt és a visszajelzéseket a munkavállalók minden szintjén.

Építs ki pozitív kapcsolatot a felvétel előtt!

Mielőtt felveszel egy fiatal munkavállalót, szánj időt arra, hogy pozitív kapcsolatot építesz ki! Ez sokkal zökkenőmentesebbé teszi a munkahelyi átmenetet, és segít arra ösztönözni a őket, hogy hosszabb ideig maradjanak a cégnél.

Biztosíts lehetőséget a növekedésre és a fejlődésre!

Ha lehetővé teszed a fiatalok számára, hogy növekedjenek és fejlődjenek a karrierjükben, az nagyszerű módja annak, hogy a cégnél tartsd őket. A mentorprogramok, a képzési lehetőségek és az új feladatok vállalásának lehetőségei segíthetnek a fiatal munkavállalóknak abban, hogy úgy érezzék, hogy valami nagyobb dolog részesei, és van jövőjük a cégednél.

A fizetés és a juttatások számítanak

A Z generáció tagjai gyakran egyik fizetésről a másikra élnek, ezért fontos, hogy versenyképes fizetést és juttatásokat kínálj! Fontold meg az olyan juttatások felajánlását, mint a diákhitel-törlesztési támogatás vagy a rugalmas munkaidő!

Növekedési lehetőségek

Sok fiatal munkavállaló úgy érzi, hogy megrekedt a jelenlegi munkakörében, és nincs lehetősége az előrelépésre. A fiatal munkavállalók elkötelezettségének fenntartásához elengedhetetlen, hogy lehetőséget biztosíts a karrierjük fejlődésére és a továbblépésre. Ez magában foglalhatja a mentorprogramok, a szakmai továbbképzések vagy a tréningek biztosítását, valamint a karrierépítés megtervezését.

Pozitív munka-magánélet egyensúly

A fiatalok a munka és magánélet egyensúlyát keresik. Ez azt jelenti, hogy lehetőségük van a munkán kívüli életre anélkül, hogy feláldoznák a karrierjük fejlődését. A rugalmas munkaidő és távmunka lehetőségének biztosításával támogathatod a munka és a magánélet pozitív egyensúlyát.

Támogató és befogadó légkör

A fiatal munkavállalók egy támogató és befogadó kultúra részének szeretnék érezni magukat. Úgy gondolják, hogy a munkahelyükön önmaguk lehetnek anélkül, hogy diszkriminációtól vagy zaklatástól kellene tartaniuk. A munkáltatók támogató és befogadó légkört hozhatnak létre az olyan irányelvek kidolgozásával, amelyek megvédik a munkavállalókat a diszkriminációtól és a zaklatástól, és befektethetnek a munkavállalók képzésébe.

A munkaerő megtartása kihívás, de van rá megoldás

A munkaerő megtartása egyre nagyobb kihívást jelent a cégek számára, különösen akkor, ha a fiatalabb generációról van szó. A cégvezetők gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a fiatal munkavállalók nem maradnak hosszú távon a cégnél. Ennek oka gyakran a generációs szemléletbeli különbségekben keresendő.

A hagyományos vezetői gondolkodás szerint az alkalmazottaknak hálásnak kell lenniük a munkalehetőségért. Ebben a modellben a munkaidő jellemzően 8-tól 16 óráig, de gyakran 17- 18 óráig tart, ingyenes túlórákkal kiegészülve. Ez a fajta munkakultúra azonban egyre kevésbé vonzó a mai fiatalok számára, akik nemcsak a munkahelyi juttatásokat, hanem a munkavégzés módját is másképp képzelik el.

A modern munkavállalók többsége ellenáll annak a gondolatnak, hogy nap mint nap bejárjon egy irodába, korán keljen és dugóban utazzon. Ehelyett szabadságot, rugalmas munkaidőt, távmunka lehetőséget, továbbképzéseket, karrierépítési lehetőségeket keresnek, és mindeközben szeretnének egy támogató közösség részesei lenni.

Egyértelmű, hogy a Z generáció lojalitásának és elkötelezettségének fenntartása érdekében a cégeknek alapvetően újra kell gondolniuk a munkavégzés hagyományos formáit. Ebben az átalakulásban elengedhetetlenek az online kommunikációs eszközök és a felhő alapú technológiák, melyek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy bárhol és bármikor hatékonyan dolgozhassanak, miközben fenntartják a kapcsolatot kollégáikkal és ügyfeleikkel.

A H1komm által kínált egységes, felhő alapú telekommunikációs megoldásokkal a cégek erősíthetik munkatársaik közösségi érzetét. A felhő alapú alközpont és a softphone rendszer segítségével a hívások zökkenőmentesen átirányíthatók a munkatársak mobileszközeire, így növelve a munkaidő és a munkavégzés helyének rugalmasságát. A softphone, mint kliensalapú megoldás, lehetővé teszi, hogy a munkavállalók világszerte kezdeményezzenek és fogadjanak hívásokat fix irodai környezet nélkül. A felhőalapú IP-alközpont pedig egy könnyen használható virtuális központ, amely támogatja a hatékony otthoni munkavégzést és egyszerűen integrálható bármely vállalati kommunikációs rendszerbe.

Így nem csak a távmunka lehetőségét biztosíthatod munkavállalóid számára, de az egységes telefonrendszer bevezetésével hozzájárulhatsz az ügyfélkapcsolatok megerősítéséhez és a vállalati imázs javításához is. Miért? A munkaerő megtartása és a generációs különbségek áthidalása ma már nem csupán a munkahelyi juttatásokon múlik, hanem a munkavégzési módszerek és kommunikációs eszközök modernizálásán is.

Célunk, hogy segítsünk a cégeknek lépést tartani a változásokkal és olyan munkakörnyezetet kialakítani, ami vonzó a fiatal munkavállalók számára is, ezzel növelve a lojalitást és csökkentve a fluktuációt.

Munkáltatóként fókuszálnod kell a belső motiváció erősítésére, hogy a Z generáció tagjai is elkötelezettek és produktívak maradhassanak. A fiatalok megtartásának kulcsa, hogy bizalmat és értelmet nyújts nekik a munkájuk során, biztosítva számukra a növekedési és fejlődési lehetőségeket, segítve őket abban, hogy érezzék, munkájukkal változást érnek el. Ha adottak a feltételek, akkor hosszú távon kisebb lehet a fluktuáció és nagyobb a termelékenység.

Számodra is kulcsfontosságú lépés a fiatal munkavállalók megtartása? Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma, és egyedi megoldásainkkal segítünk megreformálni és hatékonyabbá tenni a működéseteket!

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések