Workation – minden, amit cégvezetőként tudnod kell

A munkavállalók munkamódszere megváltozott az elmúlt pár évben, különösen a világjárványt követően. Az innovatív folyamatok és a fejlett technológiák új divatszavakat vezettek be a munka világába. A cégvezetőknek azonban nemcsak figyelemmel kell kísérniük ezeket a trendeket, hanem alkalmazkodniuk is kell hozzájuk. Az egyik olyan kifejezés, amely egyre több szervezetben fontossá válik, az a „workation”. De vajon mit is takar ez a fogalom, és hogyan befolyásolhatja a vállalatok működését?

Ebben a cikkben a workation jelentését és annak hatásait vizsgáljuk, valamint bemutatjuk, hogy cégvezetőként miként használhatod ki ezt a munkavégzési stílust az üzleti sikerek érdekében. Azonban mielőtt belevágunk, vegyük át az alapokat!

Mi az a workation?

A workation a „work” (munka) és a „vacation” (szabadság) szavak összevonásából kialakult kifejezés, és azt a gyakorlatot jelenti, amikor a munkavállalók a munkát és a pihenést egyesítik. A workation keretében a munkavállalók olyan helyekre utaznak, ahol szívesen dolgoznak, és közben élvezik a helyi látnivalókat és kultúrát. Ez lehetővé teszi a rugalmasságot és az élmények gazdagítását, miközben továbbra is produktívak maradnak. Gondolj rá úgy, mint a nyaralás alatti munkavégzésre!

A kutatások azt mutatják, hogy a workation egyre népszerűbbé válik. Az innovatív munkahelyi eszközök és a technológia fejlődése megkönnyítette a munkavállalók számára, hogy távoli helyekről is menedzseljék projektjeiket a világ másik végéről.

Ahogy fentebb említettük, a világjárvány elsődleges szerepet játszott a workation térnyerésében. A világjárvány rákényszerítette a vállalkozásokat a távmunka bevezetésére. Más vállalatok hibrid munka modelleket vezettek be, amelyek egyre inkább az új normává válnak. A világjárvány miatt mára a munka és az utazás összefonódik.

A digitális nomád életmód az élet, a munka és az utazás közötti metszéspont felfedezése. Szerencsére a mai modern technológiai megoldások mindenben támogatják ezt a munkamódszert.

Miért egyre népszerűbb a workation?

Egyre több felmérés világít rá arra, hogy a távmunka sikeres mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára. A hely és a munkaidő rugalmasságának köszönhetően a távmunkások bárhonnan dolgozhatnak, ahonnan csak akarnak, így ez a modell egyre népszerűbbé válik.

Szerencsére több tucat eszköz és technológia – például a softphone és a Zoom – támogatja a távmunkások közötti kommunikációt és együttműködést.

A workation-nek számos előnye van:

 • Fokozott munkahelyi elégedettség
 • Alacsonyabb munkavállalói fluktuáció
 • A munkavállalók termelékenységének növekedése
 • Javuló munkamorál
 • Jobb közérzet
 • Alacsonyabb kiégési ráta
 • A munkavállalók jobb minőségű munkája

A workation növelheti a munkahelyi elégedettséget és csökkentheti a munkavállalói fluktuációt egy adott vállalatnál. A világjárvány során egyes munkavállalók annyira élvezték a távmunkát, hogy egy felmérés szerint a munkavállalók 39%-a fontolóra venné a felmondást, ha a munkáltatójuk nem lenne rugalmas a távmunkával kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a távmunka a munkahelyek szerves részét képezi, a távmunka bevezetése a Te vállalkozásodban a legjobb tehetségek megtartásának egyik módja lehet.

A munkahelyi elégedettség növelése mellett a workation növelheti a munkavállalók termelékenységét is a vállalatnál. Lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy kiszakadjanak a monoton munkahelyi életből, és új helyeket fedezzenek fel. Ráadásul a nyaralás közbeni munkavégzés megtöri a napi egy helyen végzett munka monotóniáját.

Láthatod, hogy a workation számos előnnyel bír, és manapság minden feltétel adott ahhoz, hogy ezt a módszert bevezesd saját irodádba is. Azonban mint minden ilyen projekt, ez is rejthet magában némi kihívást. Nézzük meg most ezeket!

A workation kihívásai

Nem minden munkavállaló tud azonosulni a workation elveivel. Íme, hogy miért:

 • Egyes alkalmazottak jobban szeretik az irodai környezetet
 • A szabadidős tevékenységekkel töltött idő a munka rovására mehet
 • A nyaralás alatti munkavégzés megzavarja a munka és a magánélet egyensúlyát
 • A munkalátogatások költségesek lehetnek

Egyértelmű, hogy nem minden munkavállaló kedvelheti a távmunkát. Egyes munkavállalók jobban kedvelik az irodai környezetet, ahol a többi munkavállalóval való interakció során végzik a munkájukat. Mindemellett a munka és a magánélet egyensúlya ellen szól, hogy a szabadság alatt dolgozzanak.

A munka néha kontraproduktív lehet, különösen akkor, ha több időt fordítunk a szabadidőre, mint a munkára. Ettől eltekintve a workation a munka és a magánélet egyensúlyának elvesztését is eredményezheti.

Bár a munkaszüneti napok megtakaríthatják az ingázással járó időt és pénzt, más költségekkel is járhatnak. Az utazás, az étkezés, a szállás és a további megélhetési költségek gyorsan felhalmozódhatnak. Emiatt a workation drága lehet.

Most, hogy végigvettük a workation előnyeit és kihívásait, vajon megfelelő-e a Te cégednek? Derítsük ki!

Megfelelő-e a workation a Te cégednek?

Bár a workation óriási előnyökkel jár, amelyeket nehéz figyelmen kívül hagyni, a szabadságon való munkavégzés nem minden vállalatnál felel meg a munkavállalóknak. Bizonyos tevékenységeket nem lehet távolról végezni, mint például:

 • Gépek üzemeltetése
 • Vevői tranzakciók feldolgozása az üzletekben
 • Betegek gondozása
 • Laboratóriumi berendezések használata

Emiatt a workation leginkább olyan munkakörökre alkalmas, amelyeket nem érint a távmunka. Ilyen munkakörök például a következők:

 • Marketing
 • Tartalomkészítés
 • Adatelemzés

A workation beillesztése a munkarendbe kihívást jelenthet, de a modern munkavégzési modellek lehetővé teszik számunkra, hogy ezt megtegyük:

 1. Home Office (Otthoni Munkavégzés): a home office lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy otthonról dolgozzanak, így könnyedén elvégezhetik a munkát anélkül, hogy irodai környezetbe kellene utazniuk.
 2. Hibrid Munkavégzés: a hibrid munkavégzés kombinálja az irodai jelenlétet és a távmunkát. Ez lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy rugalmasan választhassák meg a munkahelyüket.
 3. Távmunka: a távmunka lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a világ bármely pontjáról dolgozhassanak, amennyiben rendelkeznek az ehhez szükséges technikai háttérrel.
 4. Digitális nomád életmód: a digitális nomádok olyan munkavállalók, akik világszerte utaznak, miközben dolgoznak. Ez egyre népszerűbbé válik a technológia fejlődésével.

A workation tehát megvalósítható, és a modern munkavégzési modelleknek köszönhetően egyre többen választják ezt a lehetőséget.

Hogyan támogat a softphone home office-ban?

A softphone egy olyan szoftver alapú IP telefonszolgáltatás, amely korlátlan beszélgetést biztosít minden belföldi nem emelt díjas hálózatba. Földrajzi helytől függetlenül, otthon, a munkahelyen, vezetékes és mobiltelefonon egyaránt elérhető, és a hívások azonnali indítását teszi lehetővé asztali telefonkészülékről, mobilról vagy számítógépről. Így a munkatársak közt megszűnnek a határok, hiszen bárhol és bármikor tudnak egyeztetni akár többen is, egyetlen vonalon keresztül, mivel egy telefonszámhoz több csatorna is tartozhat.

A XXI. századi telefonközpont technikai háttere

A XXI. századi telefonközpontok technikai háttere kritikus fontosságú a vállalkozások számára. A telefonos ügyfélszolgálat az ügyfélkapcsolatok építésének kulcsfontosságú eleme, és az emberi kapcsolatok iránti igény továbbra is erős marad, függetlenül a technológia fejlődésétől. A ChatGPT és a számítógépes szoftverek ugyan hasznosak lehetnek, de az ügyfelek számára még mindig az a legfontosabb, hogy valódi emberekkel kommunikálhassanak.

Ahhoz, hogy hatékony ügyfélszolgálatot nyújts, két kulcsfontosságú komponensre van szükséged:

 1. Képzett, motivált munkatársak: a munkatársaknak megfelelő képzésben kell részesülniük, és motiváltaknak kell lenniük az ügyfelek kiszolgálása során.
 2. Professzionális technikai háttér: a telefonközpont technikai háttere kulcsfontosságú. A klasszikus telefonközpontok esetében számtalan, emberi tényezőtől függő hibafaktor lehet, míg a modern, felhőalapú telefonközpontok előnyöket kínálnak.

A softphone egy olyan felhőalapú IP-alközpont, amely támogatja a dolgozói hatékonyságot. Lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy könnyedén váltogassanak az otthoni és irodai munka között, és akár munka közbeni utazások során is hatékonyan kommunikálhassanak egymással, illetve ügyfeleikkel.

Rendkívül költséghatékony és könnyen integrálható más vállalati rendszerekkel, ezáltal segít a munkavállalóknak a hatékony és rugalmas kommunikációban. Mindezek miatt kulcsfontosságú eszköz a home office munkavégzés hatékony támogatásához, hozzájárulva a produktív munkavégzéshez, bárhol is dolgozzanak kollégáid!

Növelnéd munkavállalóid hatékonyságát? Most készülsz a home office munkavégzés bevezetésére? Lépj velünk kapcsolatba, és tapasztald meg, hogyan segíthet vállalkozásodnak a softphone!

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések