Hogyan csökkentsd az alkalmazottaid elégedetlenségét?

Sokan úgy vélik, hogy egy vállalkozás olyan, amilyen az alkalmazottai. Nem hiába, hogy a munkatársak megtartása, a termelékenység és az elkötelezettség manapság a legfontosabb kérdések közé tartoznak a vezetők körében. Elengedhetetlen, hogy odafigyelj a kollégák elégedettségének javítására, hiszen így borítékolható céged számára a folyamatos fejlődés. Következő cikkünkből megtudhatod, hogyan csökkentheted a munkatársak elégedetlenségét a siker jegyében!

Miért fontos a munkavállalói elégedettség? Azért, hogy az alkalmazottak boldogok legyenek és kielégítsék vágyaikat, szükségleteiket a munkahelyen. Ehhez viszont szükség van a Te támogatásodra is. Arra, hogy meghalld azokat a szükségleteket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy kollégáid elégedettek legyenek a munkahelyen!

Maslow-piramis és a szükségletek kielégítése

A következőkben a Maslow- piramis példáján keresztül vesszük végig a munkavállalói elégedettség legfőbb pontjait. Ez a modell jól szemlélteti, hogy a különböző szintek kielégítése hogyan járul hozzá az alkalmazottak elégedettségéhez.

 • Fiziológiai szükségletek: biztosítsd, hogy a kollégák lehetőséget kapjanak az olyan
  alapvető szükségletek kielégítésére, mint a megfelelő étkezési lehetőségek vagy a
  kényelmes munkakörnyezet.
 • A biztonság szükséglete: a stabil munkahely, a biztonság és az egészségvédelem
  elengedhetetlen. Például a stresszkezelési programok és egészségügyi támogatások
  bevezetése.
 • Az összetartozás szükséglete: közösségi események és csapatszellem erősítése.
  A munkahelyi barátságok és a szoros kapcsolatok kialakítása jelentősen növelheti az
  elégedettséget.
 • Az elismerés szükséglete: az alkalmazottak munkájának elismerése és
  megbecsülése fontos tényező. Akárcsak a belső jutalmazási programok bevezetése.
 • Az önmegvalósítás szükséglete: a kollégák motiválása érdekében fontos, hogy
  lehetőséget biztosíts a fejlődésre és a személyes célok elérésére. Képzések,
  továbbképzések, karrierfejlesztési programok és a munkahelyi szerepkörök egyénre
  szabása.

Ha figyelembe veszed és kielégíted a munkavállalók különböző szükségleteit, növelheted
elégedettségüket és elkötelezettségüket, ami hosszú távon a céged sikeréhez és
fejlődéséhez vezet. De miért is fontos annyira, hogy az elégedettségre koncentrálj?

Miért fontos akkor a munkahelyi elégedettség?

A munkavállalói elégedettség hatással van az alkalmazottak motivációjára, az ügyfél-elégedettségre, a termelékenységre, a pozitív munkahelyi morálra és még sok más tényezőre a cégen belül. Hatása az egyéni és csapatteljesítményen túl az egész szervezet sikerére is kihat.

Sok szervezet és cégvezető úgy véli, hogy a munkavállalói elégedettség javítása és az alkalmazotti elkötelezettség növelése jelentős előnyökkel jár a vállalati kultúra, a termelékenység és a nyereségesség szempontjából- és ezzel nem is tévednek.

Mely tényezők befolyásolják a munkavállalói elégedettséget?

A közhiedelemmel ellentétben a pénzügyi juttatások önmagukban korlátozott hatással vannak a munkavállalói elégedettségre. Egy friss felmérés szerint a fizetés az utolsó helyen szerepelt a munkahelyi elégedettséget növelő tényezők listáján.

Ehelyett a kutatás a fizetésen túlmutató tényezőkre mutatott rá, mint például a vállalati kultúra vagy értékek, a karrierlehetőségek és a vezetés.

Ezek azok a tényezők, amelyek az alkalmazottak boldogságát befolyásolják:

 • Energikusnak érezni magukat a munkában
 • Úgy érezni, hogy tartoznak valahová
 • Kitűzött célok elérése
 • Befogadó közösség és kultúra

Hogyan javítható a munkavállalói elégedettség a munkahelyen?

1. Legyél rugalmas

Az alkalmazottaknak a nagyobb kontroll, az autonómia és a felelősség biztosítása a saját idejük felett alapvető fontosságú a munkahelyen. A munka és magánélet egyensúlyának növekvő népszerűségével, -különösen a Millennial generáció körében-, a rugalmas munkavégzés és a távmunka lehetőségének biztosítása kulcsfontosságú első lépés. Ez többek közt csökkenti a napi ingázás okozta stresszt is, így növelve a produktivitást.

2. Hagyd, hogy az alkalmazottak alakítsák saját szerepüket!

Azok a munkavállalók, akik alakíthatják a saját szerepüket, és erősségeik szerint dolgozhatnak, nagyobb elégedettséget mutatnak. A rendszeres megbeszélések lehetőséget biztosítanak az alkalmazotti visszajelzésekre és ösztönzik a proaktív szerepvállalást. Cégvezetőként oda kell figyelned az alkalmazottaid igényeire!

3. Állj le a mikromenedzsmenttel!

A mikromenedzsment gyakorlatilag elnyomja az alkalmazottak kreativitását és önállóságát, ami alacsony munkamorálhoz és magas fluktuációhoz vezet. A vezetőknek meg kell találniuk az egyensúlyt a támogatás és a túlzott ellenőrzés között. Bízz az alkalmazottak képességeiben, és engedd meg nekik, hogy saját döntéseket hozzanak! Az önállóság és a felelősségvállalás növeli a munkavállalói elégedettséget, ami végső soron a vállalat sikeréhez is hozzájárul.

4. Ismerd el az alkalmazottakat!

Az alkalmazottak munkájának elismerése és értékelése kulcsfontosságú a munkahelyi elégedettség szempontjából. A rendszeres dicséret, a kitűnő teljesítmények nyilvános elismerése és a különböző jutalmazási rendszerek bevezetése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállalók megbecsülve érezzék magukat. Az elismerés ráadásul növeli a motivációt és az elkötelezettséget is.

5. Ösztönözd a kommunikációt!

A nyílt és őszinte kommunikáció elősegíti a bizalmat és az együttműködést a munkahelyen. A rendszeres csapatmegbeszélések, a belsős munkavállalói fórumok és a kétirányú kommunikáció lehetősége mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az alkalmazottak úgy érezzék, hogy meghallgatják őket és véleményüket tiszteletben tartják. Az aktív kommunikáció javítja a csapatszellemet és növeli a munkavállalói elégedettséget.

6. Támogasd az egészséget!

Tudnod kell, hogy a munkavállalók egészségének támogatása a cég érdeke is! A munkahelyi wellness programok, a stresszkezelési tréningek, az egészséges étkezési lehetőségek és a rendszeres szünetek biztosítása mind hozzájárulnak a munkavállalók jóllétéhez. Az egészséges alkalmazottak produktívabbak, elégedettebbek és ritkábban hiányoznak a munkából.

7. Gondoskodj a munkakörnyezetről!

A munkakörnyezet jelentős hatással van az alkalmazottak elégedettségére és teljesítményére. Biztosítsd, hogy a munkahely tiszta, rendezett és jól felszerelt legyen! Az ergonomikus bútorok, a megfelelő világítás és a kellemes munkakörnyezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat a munkahelyükön. Egy barátságos és támogató munkakörnyezet növeli a munkavállalói elégedettséget és hatékonyságot.

8. Fektess a képzésekbe!

A munkavállalók folyamatos fejlődésének támogatása elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez. Képzések, továbbképzések, workshopok és egyéni fejlődési tervek révén növelheted az alkalmazottak szakmai kompetenciáit és elégedettségét. Az olyan munkavállalók, akik úgy érzik, hogy befektetnek a fejlődésükbe, elkötelezettebbek és motiváltabbak lesznek.

9. Légy támogató közegben!

A támogató munkahely az a hely, ahol a kollégák segítik és támogatják egymást. Ez egy olyan tényező, ami elengedhetetlen az alkalmazottak elégedettségéhez. A csapatépítő tevékenységek, vagy a mentorprogramok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavállalók biztonságban és támogatva érezzék magukat. Egy támogató közeg növeli a csapatszellemet, a munkahelyi elégedettséget és a vállalat iránti elkötelezettséget.

Softphone, mint elégedetlenség-csökkentő megoldás

A munkavállalói motiváció fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy ne csak a motiváció növelésére, hanem az elégedetlenség csökkentésére is figyelmet fordíts cégvezetőként. Az elégedetlenség csökkentése közvetlen hatással lehet az általános munkahelyi hangulatra és produktivitásra.

A softphone technológiája például lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy több szabadidőt nyerjenek, mivel így nem kell állandóan az irodához kötve dolgozniuk. Ezáltal jobban össze tudják egyeztetni a munka és a magánélet egyensúlyát, ami jelentősen csökkenti a stresszt és növeli az elégedettséget.

Köztudott, hogy ha a munkavállalók elégedettek és kevésbé stresszesek, akkor hatékonyabban és eredményesebben tudnak dolgozni, ami végső soron az ügyfelek számára is előnyös, hiszen a motivált és elégedett dolgozók jobb szolgáltatást nyújtanak. Az elégedetlenség csökkentésére való fókuszálás tehát nemcsak a munkavállalók, hanem az ügyfelek és a vállalat számára is kifizetődő.

A H1komm által kínált egységes, felhő alapú telekommunikációs megoldásokkal a cégek erősíthetik munkatársaik közösségi érzetét. A felhő alapú IP-alközpont segítségével a hívások zökkenőmentesen átirányíthatók a munkatársak mobileszközeire, így növelve a munkaidő és a munkavégzés helyének rugalmasságát.

A softphone, -mint kliens alapú megoldás-, lehetővé teszi, hogy a munkavállalók világszerte kezdeményezzenek és fogadjanak hívásokat fix irodai környezet nélkül. A felhőalapú IP-alközpont pedig egy olyan könnyen használható rendszer, amely támogatja a hatékony otthoni munkavégzést és egyszerűen integrálható bármely vállalati kommunikációs rendszerbe, így növelve a kollégák produktivitását, és ezzel elégedettségüket.

A munkavállalók elégedettsége ma már nem csupán a munkahelyi juttatásokon múlik, hanem a munkavégzési módszerek és a kommunikációs eszközök modernizálásán is. A modern megoldások, –mint a felhő alapú IP-alközpont bevezetése,- olyan környezetet teremtenek, amely csökkenti az elégedetlenséget és elősegíti a munkavállalók elkötelezettségét. Alapozd meg munkavállalóid elégedettségét, és lépj a következő szintre velünk!

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések