Burnout helyett munka-magánélet egyensúly

A munka-magánélet egyensúly felbomlása a burnout szindróma kialakulásának melegágya. A kórkép váratlanul, szinte észrevétlenül érkezik, hatása viszont tartós és jelentős. Ráadásul mivel a tünetek kezdetben enyhék és szinte gyakorinak mondhatók, ritka, hogy az érintettek már az első szakaszban komolyan vennék testük és pszichéjük jelzéseit.

A burnout jelei

A kiégés a hosszan tartó munkahelyi stressz eredménye. Kimerültség, cinizmus és eredménytelenség keveréke. Árulkodó jelei közé tartozik az érzelmi kimerültség, a túlterheltség és a tehetetlenség érzése.

Jellemző továbbá a teljesítménycsökkenés, a motiválatlanság, az eredménytelenség és bizonyos szintű kilátástalanság-érzés, melyhez nemritkán szorongás is társul. Kísérőbetegségei jellemzően a depresszió, az imposztor szindróma és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Bár bizonyos személyiségjegyek, illetve magánéleti körülmények is hajlamosítanak a burnoutra, vannak bizonyos vállalati szempontok, melyek ismerete elősegítheti a kiégés elkerülését.

Vezetőként például tisztában kell lennünk azzal, hogy a kiégés két leggyakoribb oka a

 • a túlzott munkakövetelmények megléte, azaz, ha olyan tevékenységek elvégzését várjuk munkatársainktól, melyekhez nincs végzettségük és tapasztalatuk, melyek nem tartoznak a munkakörükhöz vagy egyszerűen csak túl sok terhet teszünk a vállukra, illetve
 • ha korlátozott munkahelyi erőforrásokat biztosítunk számukra. A megfelelő munkakörülmények, a rendelkezésre álló informatikai és telekommunikációs eszközök, a szakmai és érzelmi támogatás egyaránt fontos, ha sikereket akarunk elérni és fenn akarjuk tartani kollégáink érdeklődését.

Cégvezetőként azt is tudnunk érdemes, hogy a burnout kialakulásában hat kiemelt faktor játszik szerepet. 

 • A munkaterhelés eloszlása, vagyis, hogy mikor, mennyi és milyen feladatokat kell a munkavállalónak elvégeznie. Ha a kolléga gyakran végzi más feladait, ha nem a képzettségének vagy a terhelhetőségének megfelelő nehézségű feladatokat kap, vagy ha eredményessége miatt extrém terhelésnek vetjük alá, a burnout rövid távon is elkerülhetetlenné válik.
 • Az ellenőrzés mértéke. A dolgozóknak szüksége van arra, hogy tudják, probléma vagy elakadás esetén kihez fordulhatnak, illetve melyik vezető milyen esetekben vonható be az egyes feladatokba. A túlzottan autoriter vezetői szemlélet és az átláthatatlan vállalati működés azonban kizárólag egy irányba vezet: az összeomláshoz.
 • A jutalmazás módja és mértéke. A munkabér, valamint a béren kívüli juttatások egyaránt alkalmasak arra, hogy visszajelezzék és honorálják a munkavállalók egyéni erőfeszítéseit. Ha észszerűtlen mértékben állnak rendelkezésre, azaz valójában nem kell tenni értük, jelentősen csökken a munkavállalói motiváció.

  Nincs ez másként akkor sem, ha ezek a javak látszólag – vagy ténylegesen – a valós teljesítmény értékelésének szándéka nélkül történik, illetve egyáltalán nincs jutalmakkal értékelve az egyéni teljesítmény.
 • A közösség működése. A támogató és biztonságos munkahelyi környezet nemcsak motivál, hanem boldogabbá is tesz. Ezek hiányában azonban fokozódik az elszigeteltség-érzés, csökken a teljesítmény és a lojalitás.
 • A méltányosság, vagyis, hogy a munkakörnyezetben nincs faji, nemi, vallási vagy szexuális alapú megkülönböztetés, nincs jelen szexizmus, illetve fizetési egyenlőtlenség, csalás, kivételezés vagy tiszteletlenség.
 • A tisztázott értékek, vagyis mindenki számára ismeretes, hogy a vállalati policy szerint mi etikus és helyes, illetve mi nem az.

A munka-magánélet egyensúly

A munka-magánélet egyensúly fenntartásának alapja, hogy tudjuk, a munka fontos és szükséges, a kiegyensúlyozott, harmonikus és lélektöltő magánéletnél azonban semmiképp sem lényegesebb. 

Ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a határainkkal, képesek legyünk priorizálni és feladatoptimalizálni, ugyanakkor szem előtt tartsuk pszichés és fizikai egészségünket, valamint testünk jelzéseit egyaránt.

Hogyan tartható fenn a munka-magánélet egyensúly?

 • El kell fogadnunk, hogy a munka-magánélet egyensúly bizonyos értelemben nem létezik. Mivel a work-life balansz fenntartása számos egyéni tényező kombinációjából adódik össze, a recept mindenkinek más és más.

  Bizonyos élethelyzetekben vagy a vállalat üzleti évének egyes szakaszaiban szinte lehetetlen fenntartani. Épp ezért olyan fontos, hogy értsük: a harmóniára és egyensúlyra való törekvés folyamatos, tudatos jelenlétet kíván a mindennapokban.
 • Olyan munkát kell végeznünk, amit szeretünk. Hetente átlagosan 40-60 órát töltünk munkával vagy a munkahelyünkön. Ez gyakorlatilag az ébren töltött idő harmada-fele. Ha ehhez hozzáadódik a munkába járás ideje és a sok hamar-gyorsan-megcsinálom feladat, egyértelművé válik, hogy a munkavégzés helye, a munkahelyi légkör milyensége, illetve a munkakörrel járó részfeladatok palettája egyaránt hozzájárul a kiégés elkerüléséhez. Olyan feladatot célszerű tehát választani, amit akkor is szeretünk, amikor utáljuk!
 • Egészségünk legyen az első számunkra! Egy kis megfázás, egy kis hátfájás, egy kis stressz?! Dehát az normális, nem?! Ne feledjük, az, hogy mások is gyakran tapasztalnak bizonyos tüneteket, nem jelenti, hogy az adott szimptómák jelenléte normális! 


Épp ezért, ha rendszeresen érezzük magunkat enerváltnak, ha nincs kedvünk semmihez, ha már nem érdekel minket a teljesítményünk, ha veszítünk a figyelmünkből és produktivitásunkból, memóriagondjaink adódnak, esetleg szorongunk, nem tudunk aludni, vérnyomásproblémáink vannak, nem szívesen megyünk be dolgozni és utáljuk a kollégáinkat… nos, kapjunk észbe.

Egy orvosi kivizsgálás – hiszen a tünetek mögött vitamin- vagy ásványianyag-hiány, stresszbetegségek, depresszió és burnout is állhatnak – segít felderíteni a teljes képet és lehetővé teszi a továbblépést.

 • Ne féljünk offline-ná válni! A munka-magánélet egyensúly felborulásának oka (nagy)részben a világjárvány következtében egyre gyakoribbá váló teljes távmunka vagy hibrid munkavégzés népszerűségének növekedése.

Mivel manapság reggelente már nem kell magunk mögött hagynunk a lakásunkat, este pedig nincs időnk bootolni, míg hazaérünk, már folyton online vagyunk. Olvassuk a főnökünk emailjeit este tízkor, vasárnap reggel és akár reggel hatkor, futás közben is. Az ügyfelek elérnek minket, ránk írnak valamelyik üzenetküldő alkalmazáson és mindig, minden helyzetben azonnali választ akarnak – akár munkaidőben vagyunk, akár nem.

Ezen helyzetek kiküszöbölésére, a magánéleti helyzet kereteinek biztosítására a lehető legjobb módszer, ha a munkaidő lejárta után kikapcsoljuk a telefont, lenémítjuk az üzeneteket és az emailjeinket se frissítgetjük. Így talán nem mi leszünk az év dolgozója – bár megfelelő ügyfélmenedzsment és eredményes munkavégzés mellett ez sem kizárt -, de hogy kiegyensúlyozottabbak leszünk, az biztos!

Tartsuk észben! A work-life balansz fenntartása többszörösen megtérül, hiszen azok a munkavállalók, akik kellő mennyiségű időt fordítanak pihenésre és a családi pillanatok megélésére, kevesebbszer betegek, ritkábban esnek ki a munkavégzésből és produktívabb munkavégzéssel segítik a vállalat működését. 

Hogyan segíti a felhő alapú IP alközpont a munka-magánélet egyensúly fenntartását?

A felhő alapú IP alközpontok legnagyobb előnye vállalati szempontból a költséghatékonyság, az azonnali alkalmazhatóság, valamint az egyéni szükségletek szerinti rendszerkialakítás. 

Ennek biztosításárai mi a H1 Komm Kft-nél először felmérjük leendő partnereink igényeit. Ezután szükség szerint egyedi csomagajánlatot állítunk össze, hogy a cégműködés valóban eredményesebb legyen. Így partnereink pontosan azt kapják tőlünk, ami kell nekik- mellébeszélés nélkül.

A felhő alapú IP alközpontok bevezetése azonban a munkavállalóknak is tartogat előnyöket. Ha egy cég a fizikai telefonközpontok alkalmazása helyet a felhő alapú rendszerek üzemeltetése mellett dönt, elősegíti, hogy

 • a munkavállalók szükség vagy igény esetén távmunkában végezzék feladataikat, ezáltal szabadságot és teret ad nekik.
 • a dolgozók kevesebb felesleges hívást bonyolítsanak le. Az IVR hangmenü segítségével és a mellékcsoportok létrehozásának lehetőségével a bejövő hívások hatékonyan szegmentálhatók, ezáltal az egyes megkeresések egyenesen az azokban kompetens munkavállalóhoz jutnak majd.
 • a munkavállalók hatékonyan végezzék el a nagy koncentrációt igénylő feladatokat is. Mivel az általunk üzemeltetett felhő alapú IP alközpont lehetővé teszi az időszakos hívásátirányítást, illetve rendelkezik hangposta funkcióval, a hatékonyság nem lesz gond. Elég, ha munkatársaink számára biztosítunk némi teret és döntési szabadságot, így minden feladat időre lehet kész.
 • a munkavállalók egymással is kényelmesen kommunikálhassanak. A mellékkezelés, valamint a mellékek között zárt kommunikációs utak elősegítik a hatékony vállalati kommunikációt, valamint hozzájárulnak a csoportkohézió, valamint a közös feladattudat kialakításához, illetve fenntartásához.
 • hatékonyan elemezhessétek ki az egyes munkafolyamatokat, ezáltal együtt fejlődjetek. A hívásrögzítés funkció alkalmazásával a beszélgetések rögzítésre kerülhetnek, mely lehetővé teszi az egyes munkaterületek, illetve munkavállalók hatékonyságának fokozását.

És hogy mi az egészben a legjobb? A rendszer rugalmasságának köszönhetően a hívások bármikor kikapcsolhatók anélkül, hogy arról az ügyfelek azonnal értesülnének!

Azaz munkaidő után nem csörög a telefon, nincsenek bejövő hívások és többé egyetlen családi eseményt se árnyékolnak be az asap elvégzendő feladatok. Munka-magánélet egyensúly: felelős vezetőként rajtunk is múlik!

Szeretnéd Te is növelni vállalatod hatékonyságát? Segítségünkkel egyszerűen és kedvező áron használhatod ki a felhő alapú IP alközpontok előnyeit. Lépj velünk kapcsolatba és tegyünk együtt azért, hogy a burnout a Te kollegáidat is elkerülje!

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések