Tervezz a tervezhetetlennel! Polikrízis kisokos vállalkozóknak

Az elmúlt évszázadok során a világnak számos válságot át kellett vészelnie, és a vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kellett ezekhez a változásokhoz és kihívásokhoz. A történelem során bekövetkezett események, mint például az OPEC olajembargója, a hidegháború és a világjárványok, mind hatással voltak az üzleti környezetre és a globális gazdaságra.

Míg a fent felsorolt válságok több mint fél évszázadon át tartottak, az elmúlt évtizedben mindannyian tanúi lehettünk az ukrajnai orosz invázióból eredő energiahelyzetnek, a világpolitikai átrendeződésnek, és egy világjárványnak, amely hatással volt mindannyiunk életére és munkájára. A polikrízisek korába léptünk, amelyben az egymást átfedő válságok összetett és kiszámíthatatlan módon befolyásolják egymást.

Vállalkozóként szembe kell nézned a cégedet fenyegető folyamatos kockázatokkal azáltal, hogy kontrollálod, amit tudsz, és meghozod azokat a nehéz döntéseket, amelyek segítenek abban, hogy sikeres légy ebben a kihívásokkal teli időszakban.

A következőkben segítünk eligazodni, és tanácsokkal ellátni egy bekövetkezendő válság esetén!

Növekvő üzleti kockázat

A társadalmat sújtó polikrízis sokféleképpen jelentkezhet, azonban ezt ahárom alapvető üzleti kockázatot érdemes figyelembe venned.

1. Az infláció és a kamatlábak emelkedése

Az infláció leküzdésére szolgáló kamatlábak emelkedése együttesen növeli az anyagköltségeket és a finanszírozási költségeket. A finanszírozási költségek különösen nagy kihívást jelentenek.

2. Világjárvány okozta munkaerő- és készséghiány:

A COVID drasztikus hatással volt a munkaerőpiacra, mivel egyes munkavállalók teljesen elhagyták munkahelyüket, létrehozva ezzel a munkaerő- és készséghiányt, amit a vállalkozások rövid távon nehezen tudtak kezelni. Ez a jelenség a termelés lelassulásához és a munkaerőköltségek növekedéséhez vezetett.

3. Rendszerszintű problémák:

A rendszerszintű problémák természetüknél fogva mindenütt érezhetőek. Ez azt jelenti, hogy a beszállítók ugyanezzel a nyomással szembesülnek, és ezeket az áraik emelésével kell kezelniük, ami a rezsiköltségek növeléséhez vezethet.

Ezek a tényezők együttesen az egekbe szökő üzleti kockázatot jelentenek, és azok a vállalatok, akik nem gondolkodnak előre, kellemetlen helyzetbe kerülnek, beleértve a hitelezési feltételek megszegését és az időszakos készpénzhiányt.

Mérsékeld a kockázatot!

A jövőre való felkészüléshez szükséges változtatásokhoz először meg kell értened a múltat. Milyen a jelenlegi helyzete a vállalkozásodnak, és hogyan alakult ki? A múltbeli pénzügyi beszámoló a Te vállalkozásod dokumentált története. És mint minden történetnek, ennek is vannak olyan elemei, amelyek előrevetítik a jövőt. Például a pénzforgalom elapadása vagy a folyamatosan növekvő adósságállomány visszamenőleges mutatók, amelyek a jövőbeni lehetséges problémákra utalnak. Mindig fontos felülvizsgálni a jelentési folyamatokat, de még kritikusabbá válik egy olyan fokozott kockázatú időszakban, mint amilyenben most vagyunk. Elengedhetetlen, hogy egy egy problémát még azelőtt észlelj, mielőtt az valódi gonddá válna, nehogy túl késő legyen!

Nyilvánvaló, hogy a visszatekintés csak korlátozottan alkalmas. Végső soron olyan stratégiákat kell megvalósítanod, amelyekkel leküzdheted a felmerülő problémákat. Az előrejelzés és a modellezés próbára teheti a stratégiáidat, részletezve a tervezett lépéseket és azok hatását a vállalkozásodra. Ez segít abban, hogy azzal a tudattal haladj előre, hogy a megtett lépések hozzájárulnak a hosszú távú sikerhez. Ezenkívül ez a munka bizonyítja vállalkozásod életképességét a pénzintézetek számára, és segíthet a hitelezési korlátok kezelésében is.

A helyzettől függetlenül tegyél lépéseket!

Bárhogyan is döntesz a polikrízissel való szembenézésről, minél gyorsabban cselekszel, annál jobb lesz a helyzeted! A ma bevezetett folyamatok ugyanazok, amelyek holnap és holnapután is meg fognak menteni a bajtól – nincs hátránya, ha ezeket bevezeted. Ha nincs meg a szükséges belső szakértelem, dolgozz együtt egy megbízható partnerrel!

Ezt a tényt el kell fogadni, hogy jelenleg válság éri a válságot, így nem tudnak előretervezni a kis – és középvállalkozások. A stratégiai tervezésnél elég nehéz dolguk van a vezetőknek. Ma már a válságok közt nincs szünet és ez egészen 2008-tól kezdve így van sajnos itthon.

Nem tudsz hosszú távra tervezni az infrastrukturális költségekkel, így egy olyan fenntartható megoldást célszerű találnod, amivel akár az irodai költségeket is csökkentheted, és nem mellesleg környezetkímélő. Ezekre a problémákra megoldást kínálhat a softphone. Ismerkedj meg vele közelebbről!

Reagálj a kihívásokra, felhőalapú megoldással!

Ahogy korábban említettük, az üzleti világ dinamikus és kiszámíthatatlan változásokkal teli környezetében a vállalkozásoknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz. Az elmúlt évtizedek eseményei, -beleértve az energiaválságokat, a geopolitikai átrendeződéseket és a világjárványokat, – rávilágítottak arra, hogy a vállalkozásoknak miként kell gyorsan és hatékonyan reagálniuk az előre nem látható körülményekre.

Ebben a változékony környezetben a technológia nyújtotta megoldások egyre inkább kiemelt szerepet töltenek be. A modern vállalati kultúra egyik alapvető eleme a rugalmas munkavégzés, amelyet egyre több vállalat tekint alapvető juttatási elemnek. Azok a cégek pedig, amelyek felismerik ennek előnyeit, könnyebben magukhoz vonzzák a tehetséges szakembereket. A softphone alkalmazása kulcsszerepet játszik a sikeres rugalmas munkavégzés támogatásában.

A softphone, mint kliens-alapú megoldás, lehetővé teszi számodra és kollégáid számára, hogy bárhol a világon kezdeményezzetek és fogadjatok hívásokat, anélkül, hogy szükség lenne egy meghatározott irodai környezetre. A felhőalapú IP-alközpont egyszerűen használható virtuális központ, amely támogatja a munkavállalók hatékony munkavégzését. Működtetése nem igényel speciális ismereteket vagy előképzettséget, így könnyen integrálható a vállalati kommunikációs rendszerbe.

Ez a kombináció nem csupán egy hagyományos telefonrendszert jelent, hanem egy olyan eszközt, amely kielégíti a modern munkavállalók elvárásait. Segít a munka és magánélet egyensúlyának megtartásában is, lehetővé téve a vonalak kikapcsolását vagy átirányítását a munkaidőn kívül, valamint a megbeszélések és az egyéb feladatok idejére. Mindezt úgy, hogy nem veszíted el a bejövő és kimenő hívások kezelésének funkcionalitását.

A gyors és stabil internetszolgáltatás meghatározó szerepet játszik a rendszer hatékonyságában, amelynek részeként a softphone kiváló irodai minőségű telefonos hozzáférést biztosít számotokra. Emellett a rendszer lehetőséget nyújt a hívások egyéni szabályozására, rögzítésére, visszajátszására, és minőségbiztosítási elvek mentén történő kiértékelésére.

Ahogy a múlt kihívásai és a válsághelyzetek tanúsítják, a vállalkozásoknak mindig alkalmazkodniuk kellett a változásokhoz és kihívásokhoz. Az elmúlt évek eseményei, beleértve az energiaválságot, a geopolitikai átrendeződéseket vagy a COVID-ot, mind azt jelzik, hogy fel kell készülnöd vállalkozásoddal a váratlan helyzetekre is.

Vállalkozóként a tervezhetetlennel való tervezés válik létfontosságúvá. Azok a döntések, amelyeket most hozol meg a vállalkozásod jövőjéről, befolyásolhatják, hogy mennyire leszel ellenálló és sikeres a változó körülmények között. Ha kontrollálod a lehetőségeidhez mérten azt, amit tudsz, és proaktívan reagálsz a kihívásokra, az lehetőséget teremt a fejlődésre és az alkalmazkodásra.

A polikrízis világában segítünk eligazodni és olyan tanácsokkal ellátni, amelyek lehetővé teszik, hogy megküzdj a váratlan helyzetekkel. Az üzleti élet sosem volt könnyű, de a megfelelő tervezéssel és rugalmassággal a változások nemcsak kihívást, hanem lehetőséget is hozhatnak. Tervezz a tervezhetetlennel és formáld a vállalkozásod jövőjét a változások irányában! Lépj velünk kapcsolatba még ma!

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések