5+1 kütyü, amit már nagyon várunk 2017-ben

A 2017-es évben több készülékgyártónak is igen nagy lesz a tét: valamelyik a piacvezető szerepének megtartásáért küzd, valamelyik a jó hírneve visszaszerzéséért, és olyan is van, amelyik az életben maradásért. Nézzük, mit jelent mindez nekünk: mik lesznek az idei év legérdekesebb újdonságai?

Samsung Galaxy S8

A szokásosnál nagyobb a tét a Samsung menetrend szerint tavasszal érkező telefonjánál. A Galaxy S-széria következő tagjának két szempontból is nagyot kell szólnia.

Az egyik természetesen a telefonok történetének első teljeskörű termékvisszahívása: a tűz- és robbanásveszélyesnek gyártott készüléket először szeptember elején hívta vissza a gyártó, majd csereprogramot hirdetett, viszont október elejére egyértelművé vált a biztonságosnak minősített készülékek veszélyessége, ezért újra vissza kellett hívni a Galaxy Note7-et, melynek végül teljesen leállították a gyártását. A szégyenteljes gyártásihiba-sorozat a Samsung profitján is nyomot hagyott. A Samsung sok lábon áll – gondolunk itt a tévékre vagy a háztartási gépekre –, és az is egyértelmű, hogy a mobilos részlegük sem fog hirtelen összeomlani. Ezzel együtt, ha vissza akarják nyerni a renoméjukat, akkor tavasszal nemcsak egy szokás szerint kicsit szebb, kicsit jobb csúcsmobilt kell letenniük az asztalra, hanem illene egy nagyobb durranással előállni.

A másik ok a Huawei erősödése: a néhány éve még alig-alig ismert gyártó márkaneve ma már közel annyira jól cseng, mint a Samsungé, és a kínai vállalat az eladások terén is nagyon erősen jön föl.

Galaxy S8-ról egyébként eddig nem túl sok vadítóan izgalmas részlet szivárgott ki. A számozásával egybecsengően 8 GB RAM lehet benne, a Bluetooth 5-ös verzióját is megkaphatja, a digitális asszisztens dedikált gombot kaphat – de hát ezek közül azért egyik sem tűnik olyan erejűnek, mellyel nagyot szólhatna a bemutató. A kijelző körüli keret teljes eltüntetése már majdnem ilyen (divatteremtő) faktor lehet, de azért mi még várnánk valamilyen finomságot a teljes meggyőzéshez

A Samsung Galaxy S8 várható megjelenése: tavasz

iPhone 7s/8

Bár menetrend szerint még csak az iPhone 7s jönne, az Apple-nél komolyan fontolóra vehették, hogy egy teljes ugrást hajtsanak végre a számozásban. A név persze majdnem mindegy is, a lényeg, hogy 2017-ben az Apple-n is nagyobb lesz a nyomás a szokásosnál. Náluk ugyan nem volt tűzveszélyes modell idén, viszont az iPhone 7, hát, nem sikerült túl izgalmasra. Ami önmagában nem is lenne túl nagy baj – a Galaxy S7 és a Huawei P9 sem rengette meg az egeket –, úgy viszont már igen, hogy az iPhone-eladások, a cég történetében először, idén erőteljes zuhanásba kezdtek.

© YouTube / Unbox Therapy

Csődtől persze az Apple-t sem kell félteni, ráadásul ők szerintünk még egy évet simán ellavíroznak egy kicsit jobb, kicsit szebb új készülékkel is. De azért nem általa felrázni a kicsit szendergő okostelefonos piacot, és hát egy ilyen húzás (az első iPhone bemutatásával) az Apple-nek egyszer már nagyon bejött. A kérdés az, hogy vajon van-e jelenleg akkora innovációs potenciál a vállalatban, hogy ennyire izgalmas legyen az iPhone 8.

Az iPhone 8 várható megjelenése: szeptember

A nagy visszatérés: a Nokia új telefonja(i)

Bár a finn márka már hosszú évek óta nem tett le  az asztalra igazán értékelhető telefont, ám még mindig nagy a nimbusza. Már csak amiatt is, mert minden idők 20 legnagyobb számban eladott telefonja közül 12 Nokia típusú. (Itt futhatja végig az érdekes listát.) De egy ideje már teljesen hivatalos: tényleg 2017 elején kerülnek polcokra az új Nokiák.

A cég bejelentése szerint hagyományos mobilokkal, valamint androidos okostelefonokkal és táblagépekkel egyaránt megjelennek majd a piacon. A Nokia új készülékei hónapokkal ezelőtt már feltűntek néhány képen és videón, itt megnézheti őket. Néhány hete új fotók is megjelentek az egyik modell külsejéről.

A legfrissebb pletykák szerint az első modellt a február 27-én induló barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon leplezhezik majd le. A kétféle változatban érkező mobil állítólag nem lesz drága – és erre nagy szüksége is lenne a nagy visszatérésre készülő márkának.

Az új Nokia-telefon(ok) várható megjelenése: tavasz

Nintendo Switch

Az egyetlen iparágban, a játékok terepén mozgó Nintendo sokkal nagyobb bajban van a két legnagyobb mobilgyártónál. Miközben PlayStation 4-ből már 50 milliónál is több fogyott, az Xbox One pedig a 25,5 millión van túl, az ezeknél egy évvel régebb óta árult Wii U a maga alig 14 milliós eladásával teljes bukás.

© Nintendo

A helyzet már egy évvel ezelőtt sem volt sokkal jobb, éppen ezért már a 2016-os előrejelzésünkben is nagyon vártuk az akkor még Nintendo NX néven futó konzol bemutatását, ami meg is történt. Az októberben leleplezett Nintendo Switch érdekessége, hogy legalább annyira kézi konzol, mint amennyire otthoni. Könnyen át lehet alakítani egyikből a másikba, így a játékmenet folyamatos lehet otthon és út közben. Hogy ez mire lesz elég, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy a Nintendónak tényleg ez az utolsó esélye. Hiába (volt) a Pokémon GO-őrület és hiába a szerintünk igen jól sikerült Super Mario Run, évi kettő, a régi karaktereket felújító mobilos játék édeskevés lesz a túléléshez. Valamit villantani kell most már a konzolok terén is.

A Nintendo Switch várható megjelenése: 2017 tavasz

Egy valamire való okosóra

Rengeteg okosóra van a piacon, de egyszerűen egyik modellnek sem sikerült még igazi áttörést hoznia. Pedig kellene. A legnagyobb baj azzal van, hogy a gyártók nem tudják, hogy mire szeretnék használni az emberek az órákat, sőt egyelőre az emberek sem igazán tudják.

© Blocks

Az áttörésre (évek óta) esélyesek között ott van az idei (második) modelljével is még mindig csak kísérletező Apple, a Pebble-t viharos hirtelenséggel felvásárló Fitbit, illetve a pletykák szerint az év elején egy vagy több új órát bemutató Google is.

A valamire való okosóra várható megjelenése: ezt mi is szeretnénk tudni

+1: VR-tartalmak

A virtuális valóság átélésére alkalmas szemüvegekből 2016-ban már több is megjelent a piacon: a Facebook által felvásárolt Oculus készüléke, a Sony PlayStation VR-je, karácsonykor pedig egészen biztosan sokan kaptak valamiféle telefont VR-készülékké “alakító” szemüveget. A 2016-ra jósolt VR-kütyükből tehát nincs hiány, de 2017 lesz az a momentum, amin a virtuális valóság sikere áll vagy bukik. A szűk keresztmetszet ugyanis a tartalom. Képesek-e elég valóban érdekes tartalmat készíteni akár az eszközök gyártói, akár külsős cégek ahhoz, hogy a vásárlók epekedjenek az élmény után, és a kritikus tömeg úgy érezze, muszáj beszerezni egy VR-szemüveget.

VR-szemüvegben virtuális valóságot néző újságírók Mark Zuckerberg sajtótájékoztatóján.

© Mark Zuckerberg / Facebook

Ezen a téren az egyik legnagyobb játékos éppen a PS játékplatform mögött álló Sony lehet, a tévécsatornák is élen járhatnak, a Microsoftnak is oda kell tennie/tetetnie a tartalmat a HoloLens mögé, illetve egyáltalán nem utolsósorban ott van még a Facebook. Mark Zuckerbergék nem csak egy iparágat forradalmasíthatnak ezzel, hanem a fél (vagy inkább az egész) életünket.

(forrás: hvg.hu)

Oszd meg cikkünket a kedvenc csatornádon, vagy küldd el az ismerőseidnek!

Twitter
Pinterest
Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzések